Dobra vijest i potvrda epidemiologa: 90 Cazinjana koji su bili u samoizolaciji nisu zaraženi niti su nosioci virusa

Danas je za 90 lica s područja Grada Cazina istekla obaveza o samoizolaciji i iz Higijensko- epidemiološke službe Doma zdravlja Cazin izdata su im rješenja o prestanku zabrane kretanja.


  -„Nakon što je utvrđeno da lica, koja su uglavnom stigli iz inozemstva u proteklih četrnaest dana, nisu razvili nikakve simptome bolesti koji asociraju na COVID- 19, niti su proširili zarazu u svojoj bližoj okolini, takve osobe se više ne smatraju izvorom zaraze i time prestaje njihova obaveza na samoizolaciju koja im je bila propisana“, kazao je dr. Muamer Khudeir, glavni epidemiolog cazinskog Doma zdravlja.


On je dodao da takva lica i dalje moraju poštovati obaveze koje propisuje Krizni štab za prevenciju epidemije corona virusom i sve mjere koje su uvedene radi sprečavanja širenja zaraze. 
  Na području Cazina i dalje je preko hiljadu osoba koje se nalaze u samoizolaciji i svako kršenje ove naredbe je zakonski kažnjivo.


  -„Izuzetno je važno pridržavati se mjera samoizolacije i provoditi najstrože moguće mjere koje su naložene ili se preporučju, jer prema svim pokazateljima, dobra prevencija je jedini način da suzbijemo epidemiju i da se zaraza ne raširi. Zbog toga, još jednom apelujem na građane da budu strogi u provođenju mjera kao što su samoizolacija, često pranje ruku, dezinfekcija površina i obavezno održavanje socijalne distance“, naglasio je dr. Khudeir.


Pred nama je ključnih mjesec dana u kojima od nas samih ovisi da li ćemo se naći u vrtlogu epidemije ili ćemo zarazu svesti na minimum i izbjeći teške posljedice. Zbog toga, držite se pravila, ostanite kod kuće i čuvajte svoje i zdravlje ljudi oko vas. 

Komentari
Booking.com
IZVORCazin.NET