Dva nova slučaja zaraze koronavirusom, među oboljelim i medicinska sestra

Uz prvozaraženog pacijenta iz Mostara i prvozaraženu osobu iz Širokog Brijega, na respiratoru je i muškarac iz Konjica kojem se stanje naglo pogoršalo

Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdio je dva dodatna slučaja zaraze koronavirusom u Mostaru što je ukupno devet oboljelih u ovom gradu.  

Ponovio je da su u Mostaru dva klastera, prvi koji se veže uz prvozaraženog te onaj koji se odnosi na BHANSA-u. Kazao je da su na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tri pacijenta na respirator.

Uz prvozaraženog pacijenta iz Mostara i prvozaraženu osobu iz Širokog Brijega, na respiratoru je i muškarac iz Konjica kojem se stanje naglo pogoršalo nakon višednevnog boravka u kućnoj izolaciji.

Odgovarajući na naše pitanje o tome da li među medicinskim osobljem ima pozitivnih na koronavirus, dr. Avdić je odgovorio potvrdno, pojasnivši da je riječ o medicinskoj sestri koja je bila u kontaktu s prvozaraženim u mostarskoj bolnici.

Pero Pavlović, portparol Kriznog štaba HNK, kazao je da su izdata 102 rješenja o samoizolaciji u posljednja 24 sata, a ukupno ih je do sada izdato 1.286. Naveo je da je prema bolničkim ustanovama u HNK odlukom Vlade transferirano više od pola miliona KM, a nešto više od milion će biti izdvojeno za domove zdravlja.

Krizni štab HNK je danas, naveo je razmatrao uvođenje karantenu za cijeli kanton a odluka o tome eventualno bit će donesena sutra na sastanku svih nadležnih instanci.

Komentari
Booking.com