Naftaši u BiH koriste situaciju, vrijeme za reakciju nadležnih

Proteklih sedmica cijene goriva na svjetskom tržištu su u drastičnom padu, no u Bosni i Hercegovini gotovo neprimjetno što već izaziva bijes javnosti.

Zli jezici bi rekli kako se bh. naftaši najdosljednije pridržavaju odluka nadležnih da u vrijeme krize izazvane koronavirusom nema promjene cijena. Naravno, odluka se odnosi na povećanje cijena, a ne na smanjenje.

Stručnjaci kažu da su cijene do sada već morale pasti.

“Cijene goriva, govorim o sirovoj nafti, nisu bile ovakve od 1998. godine, a prije toga su na ovom nivou bile 1934. godine. Na nivou 1998. po toj cijeni, cijena goriva bi davnih dana trebala da je ispod jedne i po marke uzimajući u obzir i akcize i inflaciju itd. Smatram da naftaši u BiH koriste situaciju”, ocjenjuje u nedavnoj izjavi za N1 Sanel Halilbegović, profesor finansija.

Dakako, građani BiH odavno su svjedoci da su nakon pada cijena barela nafte na svjetskom tržištu , potrebne mjeseci da se cijene iskalkulišu na benzinskim pumpama u BiH. No kada cijena barela nafte skoči, u BiH je povećanje cijene goriva na benzinskim pumpama momentalno.

No ono što je zaprepastilo javnost u BiH jeste da domaći naftaši od ekstra profita ne odustaju i u vrijeme jedne od najvećih kriza u historiji čovječanstva i kada su svi spremni solidarisati se, pa se njihovo ponašanje slobodno može nazvati korona-profiterstvom. Uostalom, nekima od njih nije strano ni ratno profiterstvo kojim su bavili tokom agresija na državu BiH.

Takvi su prvi u redu kada treba kritikovati rad nadležnih poput svih dosadašnjih saziva Federalne vlade, sve s ciljem skretanja pažnje javnosti sa svojih rabota i beskrupuloznog bogaćenja.

Hoće li se praksa ekstra profita preko leđa građana nastaviti, ipak moraju odlučiti nadležni, prije svih Vlada Federacije BiH.

Booking.com

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime