Loše spavate – prebiotici su rješenje: Evo koje namirnice obiluju ovim tvarima

Odavno je nauka pobila tezu da su prebiotici važni samo za dobru probavu i zdravlje crijeva.

Naime, niz je novih studija koje potvrđuju da oni utječu i na poboljšanje kvalitete sna i smanjuju štetan utjecaj stresa.

Ove neprobavive tvari nalazimo u vlaknastim namirnicama i mliječnim proizvodima, a njihova funkcija je poboljšanje nivoa dobrih bakterija i pogodovanje metabolitima koji pozitivno utječu na zdravlje mozga.

Prebiotici i probiotici

Mnogi znaju što su probiotici, prijateljske bakterije koje nalazimo u fermentiranoj hrani, poput jogurta. No, i prebiotici su komponenta prehrane na koju trebate obratiti pažnju.

To je nutrijent koji ljudski probavni sistem ne može probaviti nego služi kao prehrana za naš mikrobiom ili bilione bakterija koje žive u nama. Iako sva vlakna nisu prebiotici, njima je bogata vlaknasta hrana poput prase, artičoka, luka i određene cjelovite žitarice.

Najnovija studija “bacila” je novo svjetlo na način na koji prebiotici mogu utjecati na stres.

– Znamo da ova kombinacija dijetalnih vlakana pomaže u promoviranju otpornosti na stres i dobrom snu te štiti mikrobiom crijeva od poremećaja. Pomoću ove nove studije željeli smo pokušati identificirati način na koji se to događa – navodi jedna od autorica američke studije.

Naučnici su utvrdili da kod miševa koji su imali prehranu bogatu prebioticima dolazi do promjena u stolici, odnosno sadržaju metabolita u njoj.

– Povećan je bio udio masne kiseline, šećera i steroida koji, putem signalizacije između crijeva i mozga, mogu utjecati na ponašanje – zaključili su istraživači.

Autori su iz toga povezali da uzimanje prebiotika utječe na mikrobiom crijeva tako da mijenja fiziologiju stresa i spavanja, što može biti izvrstan način kako promjenama u prehrani utjecati na poboljšanje kvalitete sna, ali i bolje nošenje sa svakodnevnim stresom.

Koje namirnice obiluju prebioticima

Niz je namirnica u kojima nalazimo prebiotike, a među najpoznatijim su list maslačka, artičoke, bijeli i crveni luk, leća, šparoge, banane, ječam, zob, jabuke, kakao, lanene sjemenke i morska trava.

Budući da se udio prebiotika gubi kuhanjem, neke od navedenih namirnica pokušajte jesti sirove kako biste iskoristili njihovu maksimalnu nutritivnu vrijednost.

Komentari
Booking.com