Janša najavio ublažavanje restrikcija uz oprez

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u nedjelju da bi kroz dvije do tri sedmice njegova Vlada mogla početi ukidati neke restrikcije uvedene zbog epidemije korona virusa, a druge krajem maja ako se građani budu pridržali pravila socijalnog distanciranja, pritom upozorivši da je potreban oprez, prenosi agencija Hina.

“Intenzivno pratimo i ono što se događalo u drugim državama gdje su mislili da su ukrotili epidemiju pa se ona ponovo razbuktala”, kazao je Janša prilikom posjete ljubljanskom Univerzitetskom kliničkom centru (UKV) i razgovora s vodstvom i ljekarima bolnice u kojoj je najviše oboljelih od Covid-19.

Prema ocjeni slovenskog premijera, može se očekivati vraćanje života u normalu tek kad zaštitne opreme bude dovoljno i kad se ona bude koristila.

Prodor u zdravstveni sistem

Dodao je kako će sadašnje prilike trajati sve dok ne bude djelotvorne vakcine ili lijeka protiv covid-19.

U ljubljanskom UKC-u trenutno je hospitaliziran 51 zaraženi pacijent, a od toga njih 14 na odjelima intenzivne njege. U slovenskim je bolnicama ukupno 108 oboljelih, od kojih 31 na odjelima intenzivne njege.

Zaraženo je 997 ljudi, preminulo njih 27, a posebno zabrinjava stanje u domovima za starije, gdje se infekcija proširila na stanare i osoblje, a bilo je i nekoliko prodora koronavirusa u zdravstveni sistem.

Komentari
Booking.com