Detalji nesreće kod Livna: Umjesto da pomogne, vozač terenca zakopavao oružje

Upravljao je terencem “Land Rover“ iz pravca Bosanskog Grahova, prema Livnu, bez upaljenih svjetala pa je lijevim prednjim dijelom vozila udario u prednji dio vozila marke

Zbog saobraćajne nezgode u kojoj su u mjestu Kovačić kod Livna, život izgubile četiri osobe, Vlado Vujeva (20), Slavica Vujeva (20), Jozo Matković (21) i Ivana Rimac (19), vozaču Land Rowera koji je skrivio udes određen je jednomjesečni pritvor.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona 10 Livno, Općinsku sud u Livnu, je danas osumnjičenom T.P. zvanom „Z.“, rođenom 1974. godine u Livnu gdje je i nastanjen, odredio jednomjesečni pritvor.

Inače, sumnjiče ga za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi, neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari i krivotvorenje isprave.

Naime, kako navode iz Tužilaštva, on je 9. aprila, oko 23 sata, u vrijeme zabrane kretanja motornih vozila zbog trenutne epidemiološke situacije, na magistralnoj cesti u mjestu Kovačić, općina Livno, upravljao prijevoznim sredstvom marke Land Rower, iz pravca Bosanskog Grahova, prema Livnu, bez upaljenih svjetala pa je lijevim prednjim dijelom vozila udario u prednji dio vozila marke VW Golf II, a kojim je upravljao J. M., dok su se na mjestu putnika nalazili S.V., V.V. i I.R., a koji su od posljedica zadobivenih ozlijeda preminuli.

“Osumnjičenom se stavlja na teret da je bez pomoći ostavio osobe ozlijeđene u saobraćajnoj nezgodi tako da istima u periodu do dolaska hitne medicinske pomoći nije pružio pomoć već je iz svoga vozila, u cilju neotkrivanja posjedovanja naoružanja, uzeo dvije lovačke puške i određenu količinu streljiva i iste sakrio, zakopao, na njivi koja se nalazi oko 100-injak metara od mjesta nezgode, a koje streljivo i naoružanje je pronađeno prilikom vršenja uviđaja saobraćajne nezgode.

Osumnjičenom se također stavlja na teret da je u svojoj porodičnoj kuću u mjestu Rujani u Livnu, neovlašteno držao protivtenkovski raketni bacač M-80- zv. “zolja”, dvije ručne bombe M-75 i M-52, 15 komada samokresa različitih modela i kalibara, lovački karabin, streljivo različitih vrsta i kalibara, ukupno oko 1.200 komada i bajonete, čija nabavka građanima uopće nije dopuštena, a koje naoružanje je pronađeno 11. aprila 2020.godine, u vozilu osobe S. P. koje je isto u cilju neotkrivanja i sprječavanja dokazivanja uzela iz porodične kuće osumnjičenog”, navode iz Tužilaštva.

Nesreća Livno

Vozač se također tereti da je 30. marta 2020.godine, izradio lažnu ispravu, neovlaštenom upotrebom pravog pečata lovačkog udruženje iz Lištana, potvrdu o kretanju, kojom se I.Š., osobi koja se za vrijeme saobraćajne nezgode nalazila na mjestu suvozača u vozilu osumnjičenog, za vrijeme opasnosti od pojave koronavirusa, kao lovočuvaru dozvoljava kretanje 24 sata.

Sud mu je, nakon održanog ročišta, a zbog postojanja osnovana straha da će uništiti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak uticajem na svjedoke, odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

Komentari
Booking.com
IZVORFokus.ba