Moguće pojeftinjenje plina prema domaćinstvima

Ministar je istakao da u okviru namjenske industrije radi oko 3.000 radnika u FBiH, te da su sve firme osim Pretisa išle u izolaciju nakon klastera Konjic

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH kazao je da je energetski sistem stabilan i siguran.

“Radimo po planovima koji su definisani još 2019. godine bez ikakvog kašnjenja. Svi rudnici i termoelektrane funkcionišu bez ijedne minute zastoja i imaju dovoljnu količinu uglja u depoima i proizvodnja električne energije teče po planovima”, kazao je Džindić koji se zahvalio rudarima koji rade 14 dana u kontinuitetu, a 14 su u određenoj izolaciji.

“Što se tiče proizvodnje i distrubucije električne energije, došlo je do smanjenja od 4% u industriji, a oko 4% povećanje je u domaćinstvima. Što se tiče plina, stabilna je dostava i distribucija. BH Gas je donio odluku o smanjenju cijene prema industriji. Ima elemenata da se uradi još jedna kalkulacija za smanjenje cijene prema domaćinstvima”, kazao je Džindić.

Ministar je istakao da u okviru namjenske industrije radi oko 3.000 radnika u FBiH, te da su sve firme osim Pretisa išle u izolaciju nakon klastera Konjic.

“Imamo povratak svih privrednih društava u punom kapacitetu i svi proizvode i rade. Kompletna namjenska industrija radi u potpunosti. Ovo vrijeme smo iskoristilli da se nabavi zaštitna oprema, dok su neke firme preorijentisale svoj rad pa prozvode vizire i maske”, kazao je ministar.

On je kazao da je u 27 privrednih društava koje su pod ingerencijom ovog ministarstva radi 25.000 radnika te da nije upitno nijedno radno mjesto.

“Svih tih 25.000 će i dalje ostati zaposleni i zajedno sa njima ćemo prevazići ovu situaciju. Sve planove za namjensku industriju smo morali malo promijenii malo korigovati jer su i neki od naših dobavljača i kupaca bili zatvoreni. Mi ćemo, ako ovo ne potraje dugo, do kraja godine ispuniti sve naše planove”, kazao je Džindić.

Komentari
Booking.com