Politička kriza Austriji: Kurz ostaje vlast iz sjene?

Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju u pokrenutoj istrazi protiv Sebastiana Kurza tereti ga da je 2016. i 2017. godine pronevjerio porezni novac koji je korišten za medijske kampanje u njegovu korist i korist “narodnjaka”.

Austrijski mediji su prepuni komentara svake vrste od strane čelnika austrijskih parlamentarnih stranaka i šefova Klubova njihovih zastupnika u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta, kojima će se nakon večerašnje ostavke na kancelarsku dužnost uskoro pridružiti i Sebastian Kurz. Povod za Kurzovu ostavku i političku krizu u Austriji je istraga koju je Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju pokrenulo protiv njega, osumnjičivši ga za podmićivanje i pronevjeru državnog novca. Prema prvim reakcijama oporbene stranke su zadovoljne Kurzovom ostavkom, ali ne i njegovim selidbom u Parlament na mjesto šefa Kluba zastupnika Narodne stranke (ÖVP), čiji čelnik ostaje i nadalje.

Šefica Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Pamela Rendi Wagner, koja se je ponadala da će u utorak u parlamentu biti Kurzu izglasano nepovjerenje i pasti njegova vlada te ona postati nova austrijska kancelarka udružena s još dvije preostale oporbene stranke, krajnje desnim “slobodnjacima” (FPÖ) i liberalima Neosa, te vladajućim Zelenima, Kurzovu je ostavku komentirala kao “alibi akciju”.

“Kurz odlazi, ali njegov tirkizni sustav ostaje”, istakla je Rendi Wagner. Napomenula je kako Kurz kao čelnik ÖVP-a i šef Kluba zastupnika “narodnjaka” u parlamentu i dalje ima određenu snagu i utjecaj na ÖVP-ovu politiku. Dakle, kako je ustvrdila šefica socijaldemokrata Kurz ostaje “kancelar u sjenci Republike Austrije”. Potkancelaru i šefu vladajućih Zelenih Werneru Kogleru je poručila da o tome razmisli do utorka i izvanrednog zasjedanja Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta, te odluči da li mu je “dovoljna izmjena samo jedne glave”, piše Večernji.ba

Potkancelar Kogler je rekao kako je Kurzova ostavka “ispravan korak za Austriju” i da će Zeleni nastaviti koaliciju s “narodnjacima”.

I naravno s novim saveznim kancelarom Alexanderom Schallenbergom, koji je uoči sutrašnjeg sastanka s Koglerom, već dobio “zeleno svjetlo” Zelenih za nastavak “političkog braka”. Čelnik krajnje desnih “slobodnjaka” (FPÖ) kontroverzni Herbert Kickl je Kurzovu ostavku komentirao kao njegov “bijeg u parlamentarni imunitet”.

“Možda je Kurz otišao, ali tirkizni sustav je tu, kao i prije”, tvrdi Kickl. Šefica Neosa Beate Meinl Reisinger je rekla kako njeni liberali “uzimaju Kurzovu ostavku na znanje”, ali uz upit: Da li je to dovoljno?” Za nju i ostale oporbenjake Kurzovo selenje u parlament je samo “polovična ostavka”. Iz ureda austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena nije bilo nikakvih komentara, osim da je prvi čovjek u državi bio informiran o ostavci Kurza.

Unatoč toga mediji komentiraju kako je austrijski predsjednik sigurno odahnuo kada je čuo da je Kurz odstupio s kancelarske dužnosti, jer to mnogo znači za smirivanje posljednjih dana u Austriji uzavrele političke scene koja je rezultirala krizom vlade i naštetila međunarodnom ugledu ove alpske zemlje u Europi i svijetu.

Da podsjetimo, Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju u pokrenutoj istrazi protiv Sebastiana Kurza tereti ga da je 2016. i 2017. godine pronevjerio porezni novac koji je korišten za medijske kampanje u njegovu korist i korist “narodnjaka”. Sada već bivši austrijski kancelar odbacio je sve optužbe i podnio ostavku. Njegov je nasljednik dosadašnji šef austrijske diplomacije Alexander Schallenberg.

Komentari
Booking.com