SDP: Sramno je smanjenje plata rudarima, nije virus napao elektromrežu

“Dok Vlada FBiH jedina u regiji još nema nijednu konkretnu mjeru spašavanja privrede koja je već na koljenima, smanjenje plaće rudarima još jednom dokazuje totalnu pogubljenost Vlade Fadila Novalića”, stoji u saopštenju SDP-a

“Iako je u ovom teškom vremenu pandemije pohvalno praviti budžetske uštede kako bi se pomoglo najugroženijim, Socijaldemokratska partija BiH smatra da rudari ni u kojoj opciji ne smiju biti oni kojima se smanjuju plaće”, stoji u saopštenju ove stranke u kojem dalje navode:

“Radi se o sramotnoj odluci, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da rudari u oknima kojima gazduje Elektroprivreda BiH rade čitavo vrijeme pandemije. Dok su se čelnici Vlade i Elektroprivrede BiH na press konferencijama hvalili stabilnim snabdijevanjem električnom energijom, u najmanju ruku kao da je virus napao elektromrežu, u isto vrijeme rudari su vrijedno kopali. Nije bilo nikakvog prekida proizvodnje, a sve kako bi omogućili da građani i privrednici imaju dovoljne količine električne energije.

Ukoliko je zaista postojala dobra namjera, plaće se trebaju smanjivati vladinim dužnosnicima i menadžerskom kadru. Oni su ti koji imaju plaće i dodatke kojih se ne bi postidile ni mnogo razvijenije države od Bosne i Hercegovine.

Bilo kakvo umanjenje primanja rudarima je za SDP BiH neprihvatljivo. Ova odluka mora biti ukinuta, a rudarima isplaćeni puni iznos plaće. Stoga, SDP BiH u potpunosti podržava štrajk upozorenja rudara RMU Zenica, u njihovom nastojanju da ostvare svoja prava.

Dok Vlada FBiH jedina u regiji još nema nijednu konkretnu mjeru spašavanja privrede koja je već na koljenima, smanjenje plaće rudarima još jednom dokazuje totalnu pogubljenost Vlade Fadila Novalića.

Trenutna Vlada FBiH u svom tehničkom mandatu nanosi nepopravljivu štetu ionako krhkom rudarskom sektoru i privredi u cjelini. Kada dodamo na sve ovo činjenicu da je, pored udara na rudare, najkonkretnija mjere SDA-ove Vlade u tzv. Stabilizacijskom zakonu blokiranje povećanja penzija, jasno je kako će teret ušteda opet podnijeti rudari, radnici i penzioneri.

Rudari su nesumnjivo jedan od stubova privrede FBiH, ali i čitave Bosne i Hercegovine, pogotovo kada se uzme u obzir da će naša država i u budućnosti biti ovisna o fosilnim gorivima koja se koriste za proizvodnju električne energije.

SDP BiH očekuje od impotentne SDA-HDZ-SBB Vlade FBiH da rudarima ne samo isplate otetu zaradu, nego da im osiguraju dodatna sredstva za efikasan i siguran rad u interesu svih nas”, stoji u saopštenju SDP-a BiH.

Komentari
Booking.com
IZVORFokus.ba