Svjetska IT zajednica na prvim linijama odbrane od korona virusa

Koliki uticaj globalna pandemija ima na sve sfere života, pokazuje i najnoviji podatak Svetske turističke organizacije (WTO) – putovanja su u svetu smanjenja za 30 procenata, a gubici u sektoru turizma će biti između 300 i 400 milijardi dolara. 

Međutim, mnogi stručnjaci iz sveta IT-a, računarstva, robotike i tehnologije širom sveta (kao i na Balkanu) ne sede skrštenih ruku, već nalaze načine da pomognu zdravstvenim radnicima.

Superkompjuter – bolji od najboljih

Super kompjuteri postoje još od 60-ih godina prošlog veka, a generalno se pod ovim pojmom smatraju svi računari koji su moćniji od prosečnog kućnog računara. U ovu kategoriju spadaju kako veliki računarski sistemi, sa hiljadama servera, tako i radne stanice za jednog korisnika koje imaju nekoliko procesora i veliku količinu RAM memorije.

Tako je superračunar nazvan “Summit” uspeo da identifikuje 77 komponenti koje mogu da  uspore ili potpuno unište koronavirus. Ovaj superračunar je u vlasništvu Ministarstva energetike SAD-a i moćniji je od drugih računara sličnog tipa, jer koristi tzv. distribuirani način obrade podataka. Ovaj računar ima 9.216 procesora i 27.648 Nvidia Tesla grafičkih procesora, koji mu daju snagu od čak 200 petaflopsa.

“Summit” je simulirao nekoliko miliona hemijskih reakcija, te došao do liste od 77 jedinjenja koja bi mogla da spreče koronavirus da napada ćelije. Naučnici se sada nadaju da će ova jedinjenja dovesti do brzog razvoja terapije kao i da će pomoći u razvoju vakcine.

Bela Kuća je takođe najavila partnerstvo tehnoloških kompanija i državnih laboratorija kako bi se lek pronašao u najkraćem mogućem roku. Ovu koaliciju čine IBM, NASA, MIT, Rensselaer Polytechnic Institut, Lawrence Livermore Laboratorija i Oak Ridge National Centar za istraživanja.

Proizvođači automobila na novom zadatku

Američki predsednik Donald Trump iskoristio je tzv. DPA propis (Defense Production Act) kako bi kompaniji General Motors naredio da počne proizvodnju respiratora. Takođe, pod ovim aktom, Tramp je naredio savetniku Davidu Navarru da koordiniše nabavku medicinske opreme i zaliha, budući da su one deficitarne u skoro svim zemljama.

I kompanije Ford i Tesla takođe proizvode respiratore, budući da ove kompanije imaju veliki broj 3D štampača, koji značajno ubrzavaju proizvodnju. Kompanija Mercedes je preko svog F1 tima iz Formula takmičenja, a uz saradnju sa Univerzitetom u Londonu formirao zajednicu proizvođača koja će proizvoditi više od hiljadu respiratora dnevno. Inženjeri iz Mercedes F1 tima uspeli su i da smanje broj delova ovog uređaja, kao bi proizvodnja išla brže, a sam aparat se manje kvario.

Nisu samo velike kompanije i države pokrenule tehnološke inicijative u borbi protiv pandemije – i obični korisnici računara širom sveta doprinose i to dosta.

Naime, deo proučavanja i simulacija se odvija pod projektom Folding@Home. Ovaj projekat postoji već godinama, i radi tako što instalirate malu aplikaciju na vaš računar, a kada vi ne koristite računar, onda on radi kadi deo globalnog superračunara.

Kao deset superračunara

Folding@Home je u proseku imao oko 30.000 korisnika širom sveta, ali je od početka pandemije taj broj bio 400,000 računara korisnika, dok je sada i preko 700,000, što Folding@Home čini najvećim distribuiranim računarom u svetu, i deset puta je moćniji od gore pomenutig računara “Summit”.

Ovakav računar obrađuje podatke na “exascale” nivou, što je ravno kompjuterskoj snazi deset najvećih superračunara. 

Domaća IT zajednica je brzo reagovala, te su mnogi naši stručnjaci koji imaju znanja iz 3D štampe i računarskog modeliranja rešili da pomognu zdravstvenim radnicima. Tim iz edukativnog centra iDEAlab Univerziteta u Novom Sadu, koji učestvuje i u neformalnoj grupi stručnjaka i eksperata ‘Vizionari Srbije’, rešio je da pomogne. 

Vladimir Todorović iz iDEAlab tima kaže da tehnologija 3D štampe može mnogo da doprinese u sadašnjoj situaciji:

“3D štampa, a posebno FDM način štampe koji se koristi u najvećoj meri kada se govori o 3D štampi, predstavlja metod fabrikacije manjeg broja komada pojedinačnih delova neophodnih za testiranje pre ulaska u serijsku proizvodnju. Oprema za lekare je u ovoj situaciji postala preka potreba, pa je tako i 3D štampa uskočila tu kao prelazno rešenje dok se ne osposobi serijska proizvodnja metodom brizganja plastike”, navodi Todorović. 

Uključenje regiona u proces

“Mi smo počeli sa modelom češkog mejkera Jožefa Pruše koji je u saradnji sa češkim ministarstvom zdravlja dizajnirao model vizira koji bi bio optimalan za 3D FDM štampu, kao i za efikasnu zaštitu od kapljičnog prenosa. Važno je pomenuti da su to sve modeli otvorenog koda tj. open source što znači da su svi detalji dizajna javno dostupni. Sada se u akciju uključio i region, pa je tako aktivan veliki broj ‘makera’ koji u velikoj meri doprinose u svojim zemljama da zdravstveni sistemi dobiju ono što im je neophodno. Kada su respiratori u pitanju, mi smo takođe uradili jednu probnu seriju razdelnika za respiratore koji omogućavaju da se jedan respirator koristi na dva pacijenta čime dupliramo kapacitete. Ovakvi delovi zahtevaju daleko veću preciznost, pa za ovo koristimo SLA 3D štampu odnosno lasersku štampu u smoli koja daje veliku preciznost i tačnost”, dodaje Todorović. 

Da su viziri i druga zaštitna oprema u ovoj situaciji od ključnog značaja navodi i dr Nataša Jordanov-Mitić. 

“Virusi najlakše ulaze u organizam preko sluzokože, a kada se neko nakašlje ili kija, oslobađa ogroman broj kapljica. Zato su viziri, naočare i maske ključni za zaštitu lekara i osoblja, jer u ogromnoj meri smanjuju mogućnost prenošenja zaraze. To je i razlog zašto moramo da držimo odstojanje u svakodnevnom životu i nosimo maske”, navodi dr Jordanov-Mitić. 

Tehnologija u prvim redovima odbrane 

Osnivač kompanije Microsoft i milijarder Bill Gates pozvao je tehnološku zajednicu da pomogne kako u donacijama, tako i u stručnoj pomoći i resursima. Inače, Bil Gejts i njegova supruga su više od jedne decenije poznati filantropi, a do sada su stotine miliona dolara donirali za programe vakcinacije u Africi i Aziji  i programima sprečavanja raznih bolesti, kao i raznim naporima za finansiranje škola i obrazovnih ustanova u ruralnim krajevima. 

I CEO kompanije Apple Tim Cook je najavio brojne donacije ove kompanije – milioni maski za zdravstvene radnike u SAD i Evropskoj uniji, kao i pomoć u opremi i onlajn uslugama. 

Kompanija Tesla i njen CEO Elon Musk najavili su proizvodnju respiratora uz pomoć iste tehnologije koju koriste za svoje Model S i Model 3 automobile i baterije. 

Komentari
Booking.com